Når du vil fejre/fejres: Fødselsdagslagkage med chokolade og hindbær

Det startede med, at jeg googlede mig frem til en lækker lagkage med brombær. Den lavede jeg, da den skæggedes yngste barnebarn havde fødselsdag. Og jo, den smagte da ganske godt. Ingen tvivl om det, men jeg var faktisk en anelse skuffet, hvis jeg skal være helt ærlig – der var mere look end taste efter min mening. Så da jeg selv fornylig havde fødselsdag, tænkte jeg, at jeg ville gøre endnu et forsøg. For det skyldtes måske ikke opskriften som sådan, mere kombinationen og intensiteten af smage. Jeg havde brugt lys chokolade i kagen, og måske var det den ene fejl. Den anden brombærrene – der var bare ikke nok smag i dem. Så jeg ændrede på de to ting plus regulerede lidt i de andre ingrediensers forhold. Derudover lavede jeg kagen i tre lag i en mindre form anden gang – og så bagte jeg ikke bundene en ad gangen, men delte en samlet kage op i tre bunde.

Kagen består af tre dele: chokoladekage, hindbærcreme og hindbærmousse. Start med chokoladekagen, derefter cremen og slut med moussen.

Jeg ville egentlig have taget en masse fine billeder, der viste det fine snit, men mine kolleger spiste resten af kagen, før jeg nåede det…

Mængderne her svarer til en form på 23 cm i diameter og en kage i to lag. Men lav samme mængde dej og kom den i en form på 20 cm, og du har en dødflot kage, der let imponerer dine 8-10 gæster.

Tidsforbrug: den her lagkage er ikke ligefrem hurtig at lave. Jeg vil sætte et par timer af til det, og så skal man huske på, at den bør laves dagen før servering.

Sværhedsgrad: hold tungen lige i munden… men den kræver altså, at du koncentrerer dig imens.

Ingredienser:

Chokoladekage:

 • 135 g chokolade, 55% fungerer fint (men ikke mindre procent chokolade, det fungerer ikke efter min mening)
 • 135 g smør
 • 135 g lyst rørsukker
 • 4 æg, str. M/L
 • 65 g hvedemel

Hindbærcreme:

 • 2 1/2 blade husblas
 • 250 g hindbær, evt. frosne
 • 85 g lyst rørsukker
 • 1 citron, saften heraf
 • 1 tsk Maizena
 • 1 spsk vand
 • 2 æggeblommer
 • 2 æg, str.L
 • 25 g koldt smør, i små tern

Hindbærmousse:

 • 2 1/2 blade husblas
 • 190 g hindbær, evt. frosne
 • 2 1/2 spsk lyst rørsukker
 • 1 citron af den usprøjtede slags, saft og revet skal heraf
 • 2 1/2 dl piskefløde

Pynt:

 • Friske hindbær, små marengs – gerne både hvide og lyserøde for det tøsede look

Chokoladekage: Klargør en springform med bagepapir i bunden og smør siderne med smagsneutral olie. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Hak chokoladen groft og smelt den sammen med smørret i en kasserolle. Imens pisker du sukker og æg sammen, indtil det er lyst og luftigt. Det må gerne være en masse luft i det, jo mere, jo bedre, så tålmodighed belønnes. Den smeltede smør-chokoladeblanding vendes i æggemassen med meget let hånd, derefter melet. Forsøg at bevare luften… Hæld dejen op i springformen. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 25 minutter – når der ikke hænger dej ved, når du prikker i den med en gaffel, er den færdig. Lad kagen køle af.

Hindbærcreme: Mens chokoladekagen køler af, laver du hindbærcremen. Først udbløder du husblas i koldt vand i mindst 10 minutter. Imens koger du hindbær, sukker og citronsaft sammen, indtil sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og giv hindbærrene en tur med håndblenderen. Rør æggeblommer og æg let sammen med en gaffel. Rør maizena ud i vand og hæld det sammen med æggene. Sæt gryden med hindbærrene tilbage på lav varme. Find piskeriset frem og pisk rundt i hindbærrene, mens du hælder æggemassen i langsomt. Bliv ved med at piske, mens du varmer hindbærcremen op. Nu vil den tykne i løbet af et minuts tid eller to. Tag gryden af varmen og lad cremen køle af i fem minutter. Så mangler du nemlig kun 2 ting: først pisker du små stykker smør i. Slut af piske den afdryppede husblas ud i cremen. Så køles cremen af, mens du deler chokoladekagen i bunde og gør klar til at samle det første af kagen.

Chokoladekage: del forsigtigt kagen i to eller tre bunde afhængig af størrelse på springformen. Her har jeg delt den i tre bunde. Tag fadet frem, som du vil servere kagen på (tip: lær af andres erfaring, dvs min erfaring, og vælg et fad uden høj kant, så man faktisk kan åbne springformen…). Sæt ringen fra springformen på fadet og for den med kageplast (samles lettest med en papirclips).

Placer en af kagebundene i formen. Fordel hindbærcremen ud over og sæt kagen på køl, mens du laver hindbærmousse.

Hindbærmousse: Udblød husblas i koldt vand i mindst 10 minutter. Kog imens hindbær, sukker, revet skal og saft af citronen op i en kasserolle. Tag det af varmen og lad det passere gennem en sigte, så du har saften tilbage. Kasser hindbærmassen, så du har en fin, klar saft tilbage. Rør husblas ud i saften og lad den køle let af. Imens piskes flødeskummet let. Når hindbærsaften er kølet af, vendes flødeskummet i saften med den vanlige lette hånd. Hvis kagen skal være i tre lag, fordeles først en trediedel af hindbærmoussen på hindbærcremen, derefter en kagebund, så endnu en trediedel hindbærmousse. Slut af med en kagebund og øverst resten af hindbærmoussen. Glat overfladen pænt og stil kagen på køl i mindst fire timer, men meget gerne natten over.

Servering: Når kagen skal serveres, fjernes springform og kageplast (og evt. papirclips) forsigtigt. Glat kanten med en paletkniv. Pynt af med friske hindbær og små marengs.

Reklamer

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s