1. søndag i advent – og julefrokosterne lurer forude

Min bordherre fik næsten tårer i øjnene af glæde, da han så, at den lille cocotte, der var placeret ved hver tallerken, indeholdt bl.a. kålpølse og frikadelle. Jeg var til gengæld rigtig glad for, at der var bestilt en lille særanretning til mig med fisk og rejer. Sådan forløb årets første julefrokost til alles tilfredshed.

Med al den fede mad, medister, frikadeller og flæskesteg kan julefrokosterne nemlig godt være lidt en prøvelse for alle, der spiser overvejende vegetarisk. Lokkes man til at gå om bord i kødretterne, kvitterer maven ofte omgående med at omdanne sig til en kanonkugle, tung og i værste fald smertefuld, fordi den ikke er vant til at skulle behandle kød. Julefrokosten kan til gengæld godt blive en tam omgang, hvis man kun spiser grønt – så vild er man jo heller ikke med rødkål. Så står det til mig, skal der også salater på bordet. Her følger tre bud på salater, der passer godt til julefrokosten. De kan også sagtens bruges i andre anledninger – som forret, tilbehør eller en frokost i den lette ende. Alle er det salater, der jævnligt kommer på bordet hos den skæggede og undertegnede.

Fattoush med falafler

Et rigtig godt bud på noget helt andet end det danske køkken er denne fattoush med falafler. Det er ikke en frikadelle-lookalike, vi er i gang med, og smagen er da også noget helt, helt andet. Der er ikke meget frikadelle og rødkål over denne her salat. Til gengæld er der brug af Mellemøstens varme krydderier., og det er jo egentlig ret passende i julemåneden. Og prøv lige at se på den – rødt og grønt i skøn forening, det er da nærmest jul nu.

Marrokansk salat

Vi fortsætter i det mellemøstlige hjørne med denne appelsinsalat. Her op mod jul bliver man præsenteret for den ene halvelendige og halvhjertede salat efter den anden. Lidt ligesom når man som vegetar som hovedret får serveret det grønne, som de andre i selskabet får som tilbehør… jeg plejer at konstatere, at så har kokken ikke ret meget faglig stolthed. Denne her salat er helt enkel med rucola, appelsin, pinjekerner og oliven. Perfekt kombination – og den kan faktisk være et godt, syrligt modspil til den fede julemad.

Æblesalsa med frisk tun

Denne æblesalsa med frisk tun er også en af mine favoritter, når maden skal være i den lette ende. Her holder vi os til det nordiske med æbler og så, nå, ja, lidt tun. Helt frisk tun, lynstegt på panden og med rigelig hviletid bagefter, kombineret med en enkel æblesalsa. Det er faktisk den perfekte opskrift på mad, der kan laves på forhånd.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s