Hvad kedsomhed kan gøre: Nøddemazarin med salte nødder

Det lyder godt nok underligt, men jeg bagte denne her nøddemazarin, fordi jeg kedede mig. Så håber jeg, at den kan klare en tur i fryseren, for der var ikke lige gæster i farvandet. Og nej, mine kolleger får ikke alle mine smagsprøver… jeg delte den op i mindre stykker, så den skæggede og undertegnede kan forkæle os selv, når behov opstår. Den skæggede fik selvfølgelig en smagsprøve med det samme, og responsen var: “Normalt er jeg ikke vild med den slags tærter med mandler, men den her smager rigtig godt.” Således godkendt. Jeg forstår ham godt, for en nøddemazarin kan blive både tung og fad i smagen, men det undgår jeg ved at bruge saltede nødder. Og apropos nødder kan man jo bruge den kombination, man synes bedst om – eller køkkenskabet lige byder på, siger den pragmatiske…

Passer til 4-6 personer eller rettere en tærteform på 16 cm i diameter.

Tidsforbrug: du skal nok sætte to timer af.

Sværhedsgrad: medium kompliceret. Der er mange elementer, men ikke flere end, at holder man tungen lige i munden, går det fint.

Ingredienser:

Mørdej

  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 75 g smør
  • 1/2 æg

Mazarinmasse:

  • 25 g smør
  • 50 g marcipan
  • 25 g sukker

Salte nødder:

  • 50 g mandler
  • 50 g hasselnødder
  • 2 dl kogende vand
  • 3 spsk salt

Nøddekaramel:

  • 50 g smør
  • 55 g sukker
  • 35 g honning gerne akaciehonning
  • 1/2 dl piskefløde

De salte nødder: tænd ovnen på 175 grader alm. varme. Kog vandet i en elkedel og hæld det over saltet. Rør rundt, indtil saltet af helt opløst. Hæld nødder og mandler i og lad dem trække i 20 minutter. Hæld vandet fra og hæld nødder og mandler ud på en bageplade med bagepapir. Bages i ovnen i ca. 15 minutter. Køles af og hakkes groft.

Mørdej: Imens kan du passende lave mørdejen ved først at blande mel og flormelis. Gnid det kolde smør i små stykker ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost i udseende. Dejen samles hurtigt med sammenpisket æg, pakkes ind i husholdningsfolie og lægges i køleskabet en halv times tid.

Rul derefter dejen ud, så den passer til en tærteform på 16 cm i diameter. Det må meget gerne være en tærteform med løs bund, det gør det så let at få den færdige tærte manøvreret ud i et helt stykke til sidst. Tærtebunden forbages i 10 minutter ved 180 grader varmluft.

Mazarinmassen laves imens: Riv marcipanen på den grove side af rivejernet. Rør eller pisk den sammen med smør og sukker. Når tærtebunden er lysbrun og let bagt efter 10 minutter, tages den ud af ovnen. Den må godt lige køle af et minut eller to, inden du kommer mazarinmassen på. Smør den ud over hele bunden. Sæt tærten tilbage i ovnen i ca. 15 minutter.

Nøddekaramellen laves ved at smelte smør, sukker og akaciehonning sammen i en gryde. Rør rundt hele tiden, mens blandingen bliver lysbrun og tykner. Når den er blevet tyk og cremet, tilsættes piskefløde, og den koger et par minutter endnu. Bland de hakkede nødder i karamellen.

Nøddekaramellen fordeles herefter på tærten, som bages færdig i 8-10 minutter.

Når tærten er færdigbagt, skal den køle helt af inden servering. Gerne ved at komme en tur i køleskabet evt. til næste dag.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s