Æbletærte francaise

Egentlig ville jeg ikke have flere æbletærter på bloggen i dette efterår, men æblehøsten har været god, så kvaliteten er helt i top, så hvorfor ikke udnytte det…

Jeg har altid lavet mørdejen til en tærte på den samme måde: bland alle tørre ingredienser, gnid iskoldt smør ud i det, og saml dejen med vand/æg. Sådan. Nå, men en gang imellem skal man udfordre sig selv, og jeg havde læst nogle opskrifter på fransk… Jeg ved ikke lige, hvordan det startede, men i hvert fald tilbragte jeg en del tid på forskellige franske madblogs. Her var jeg bl.a. faldet over adskillige opskrifter på æbletærter, der ikke var den traditionelle tarte tatin, men mere en æbletærte a la dem, vi kender, og så alligevel ikke helt. Først og fremmest fordi bunden blev lavet på en anden måde end den traditionelle mørdejs-metode. Dernæst fordi de insisterede på, at der skal fløde i fyldet – og masser af smør i bunden. Rigeligt smør efter min smag, så jeg har reguleret mig frem til min egen fordeling af ingredienser.

Jeg lunede tærten inden servering for mine kolleger – og så lavede jeg en kanel-flødeskum til. De stakkels mennesker udsættes for rigtig mange af mine forsøg og eksperimenter. Heldigvis er der tale om modige og forandringsparate folk, så de er gerne testkaniner – evt. kan det også være, at de ikke er kostforagtere eller bare ret vilde med kage. Uanset årsag tog de rigtig pænt imod tærten her, og især vores kantinedame var spændt på, hvordan bunden var. Og den blev rigtig fin, slet ikke tør, som man nogle gange risikerer med den vanlige bund.

Passer til en form 12 x 34 cm. 6-8 personer.

Tidsforbrug: dag 1 bruger man max 20 minutter inklusive opvask. Dag 2 er lidt mere krævende, og du bruger nok 45 minutter i arbejdstid, her forbages tærtebunden også. Tærten skal så bages færdig i yderligere 30-40 minutter. Så ikke den hurtigste sag at lave.

Sværhedsgrad: nu behøver du jo ikke oversætte, vurdere og skalere som undertegnede, for det gav lige en ekstra dimension, da jeg udviklede opskriften her. Så medium besværlig vil jeg sige. Kræver lidt tålmodighed, når dejen skal rulles ud, og når æblerne skal placeres, for det gør de franske kokke altså med en omhu ud over min normale tålmodighedsgrænse.

Ingredienser:

Bund:

  • 125 g smør, blødt
  • 75 g flormelis
  • 1 nip salt
  • 1 æg
  • 260 g hvedemel

Fyld:

  • 1 stort æg
  • 60 g sukker
  • 40 g mandler
  • 1 1/2 dl piskefløde
  • 2-3 æbler

Tilbehør: flødeskum smagt til ned kanel lavet af 1 dl piskefløde og 2 tsk kanel

Rør smørret med flormelis. Tilsæt salt og æg. Saml derefter dejen med hvedemelet – her skal du bruge klør fem og ikke i for lang tid. Dejen skal bare samles, ikke æltes. Pak dejen ind i plastfolie og læg den i køleskabet i mindst et par timer, men allerhelst natten over.

Næste dag skal dejen rulles ud. Og pyh, det er ikke let, for den bliver meget hurtig blød at arbejde med. Så når jeg anbefaler, at du ruller den ud mellem to stykker bagepapir, så er det ikke for sjov. Så rul dejen ud, så den passer til formen, ca. 2-3 mm tyk. Evt. kan du lægge det udrullede stykke i fryseren 5 minutter, inden du flytter det fra bagepapir til form, det gør flytningen meget lettere (som i “meget lettere end umuligt”). Når projektet er lykkedes, og dejen ligger fint i formen, sættes formen i fryseren i 20 minutter.

Tænd for ovnen på 230 grader almindelig varme. Når ovnen er varm, sættes tærtebunden ind. Lad den bage i 5 minutter, herefter sænkes varmen til 170 grader, og bunden bages i ca. 15 minutter yderligere, indtil den er fast og let gylden.

Imens gøres fyldet klar: pisk æg og sukker sammen, indtil det ikke knases med skålen længere. Mal mandlerne til groft mandelmel og rør det i æggeblandingen. Tilsæt til sidste piskefløden og bland rundt. Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver.

Når bunden er let brun, tages den ud af ovnen. Den må gerne køle lidt af. Læg æblerne pænt lagdelt i skiver på tærtebunden. Hæld æggeblandingen over. Sættes i ovnen og bages yderligere 30-40 minutter ved 170 grader. Køles af evt. i køleskab, den må genre sætte sig lidt. Som sagt endte jeg med at lune den dagen derpå og servere flødeskum til. Det ville franskmændene nok ikke gøre, men det smager nu godt i danske ganer.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.