Græskartærte – lige til efterårsdage a la halloween

To gange om året samles alle de beboere i vores ejerforening, der har tid og mulighed for det, til en arbejdsdag – eller som vi kalder det “en forskønnelsesdag”. Her sørger vi for alle de ting, som man gerne vil have ordnet enten før sommeren eller før vinteren. Denne gang altså før vinteren, hvor badebroen blev taget op, havemøblerne sat ind, fliserne renset og meget mere. Vi arbejder intenst om formiddagen for så at slutte af med frokost. Jeg havde lovet at levere desserten, og da vi er lige før Halloween, tænkte jeg, at en græskartærte ville være oplagt. Som sagt så gjort. Jeg har taget udgangspunkt i en tidligere tærte, som jeg har lavet, kigget Arla over skuldrene på pynten og så ellers moret mig med krydderier. Resultatet er en lidt anderledes desserttærte, der hverken er for sød eller for julet trods krydderierne. Jeg serverede den med flødeskum, som gav lige præcis den sødme, der skulle til.

Portionen her passer til 6 personer og en aflang tærteform på 12 x 34 cm.

Tidsforbrug: du bikser hurtigt mørdejen sammen, max 15 minutter. Derefter skal den hvile minimum 1/2 time, men gerne mere. Græskarkødet bager du, imens dejen hviler. Så er du klar til at bage. Bunden forbages i 15 minutter og derefter i 25 minutter. Når alt det regnes sammen, går der 1 1/2 time med at lave den. Men husk så lige, at den skal køle helt af før servering – og den bliver ikke ringere af at blive bagt dagen før.

Sværhedsgrad: ikke vanskelig

Ingredienser:

Mørdej:

  • 125 g hvedemel
  • 25 g mandler
  • 1 spsk flormelis
  • 75 g smør, iskoldt direkte fra køleskabet
  • 1/2 æg, rørt sammen

Fyld:

  • 300 g græskarkød (fra ca. 1/2 hokkaido græskar)
  • 35 g brun farin
  • 35 g sukker
  • 1 æg
  • 1/2 appelsin, saft og skal
  • 1/2 dl piskefløde
  • 1 spsk hvedemel
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefær

Pynt:

  • 10 g smør
  • 1 spsk honning
  • 2 spsk græskarkerner

Tilbehør: 2 dl piskefløde pisket til flødeskum

Start med mørdejen: blend mandlerne til mandelmel i en minihakker. Bland mandelmelet med hvedemel og flormelis i en skål. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at ligne revet ost (udseende, ikke smag…). Saml dejen hurtigt med lidt sammenrørt æg. Det er ikke sikkert, at du skal bruge al æggeblanding til det. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir – eller tryk den direkte ud i tærteformen. Stil den i køleskabet i minimum 1/2 time, evt. mere.

Mens dejen hviler, bages græskarkødet. Du starter med tænde for vinen på 180 grader almindelig ovnvarme. Så skal du fjerne græskarkernerne og skære skrællen af. Skær græskarret i mindre stykker/tynde skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir. Stilles i ovnen i ca. 1/2 time, indtil det er mørt.

Prik bunden med en gaffel og bag den ved 180 grader almindelig ovnvarme i ca. 15 minutter, indtil den er lys brun og fast.

Imens blendes græskarkødet. Pisk æg, brun farin og sukker godt sammen. Tilsæt græskarkød, appelsinsaft og revet appelsinskal sammen med hvedemel, krydderier og piskefløde. Hældes på tærtebunden, som bages i yderligere ca. 25 minutter, indtil den er fast i overfladen. Køles helt af i mindst et par timer, men gerne natten over i køleskabet.

Før servering ristes græskarkerner på en tør, varm pander t par minutter. Smør og honning tilsættes, og når det er smeltet sammen, røres der rundt, og det hele simrer et par minutter. Køles let af, inden det fordeles på tærten. Pisk fløden til let flødeskum. Så er vi klar til servering og uhyggelige halloween-historier.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s