“Hvis man har et spidskål, kan man lave alt” – samt opskrift på spidskålssalat med appelsin, asparges og avocado

“Hvis man har et spidskål, kan man lave alt,” var stort set de første ord, jeg hørte fra en ny gæst i huset. Hans hustru supplerede tørt med bemærkningen: “Ja, du kan jo heller ikke gå forbi et knoldselleri uden at købe det…” Og så var tonen ellers slået an til en eftermiddag og aften med masser af god samtale. Og ja, jeg kalder det med vilje for samtale, for det var ikke bare snak eller høfligheds-konversation, men derimod en samtale med indhold – og også masser af smil, grin og nysgerrighed.

Jeg fortalte første gang om dette møde tilbage i april måned. Et særdeles berigende møde, som vi har været så priviligerede at kunne bygge videre på siden da. Jeg genkalder mig med smil samtalen og mødet, nu hvor jeg sidder med billedet af denne spidskålssalat foran mig. Selvfølgelig en salat, der har sit udgangspunkt i et spidskål og derefter er komponeret ud fra, at der skulle være noget syrligt, sødmefyldt, fedme og knasende sprødt i den. Den er perfekt følgesvend som tilbehør til en omgang et eller andet på grillen, fordi den yder mod- og medspil til den smag og duft, som alt tilberedt på kulgrill får.

Tilbehør til 2-3 personer

Tilberedningstid: en halv times tid, men den må gerne stå og trække længere. Selve arbejdstiden er max 10 minutter.

Sværhedsgrad: barnemad

Ingredienser:

  • 1/2 spidskål
  • 1 appelsin
  • 1/2 bdt grønne asparges
  • 1-2 avocadoer
  • 1 håndfuld græskarkerner

Dressing:

  • 1 tsk honning
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 3 spsk rapsolie
  • Salt, peber

Varm en pande op uden fedtstof og rist græskarkernerne, indtil de begynder at poppe a la popcorn. Giv dem lidt salt.

Snit spidskålen fint, skær skrællen af appelsinen og skær den i skiver og derefter i mindre stykker – fjern evt. hvide hinder, de smager ikke godt og pynter heller ikke. Bræk den træede ende af aspargesene og snit dem fint. Skær avocadoen i mindre, mundrette stykker. Det hele – på nær græskarkernerne – lægges i et fad. Rør dressingen sammen og hæld over. Så må salaten gerne trække en halv times tid. Lige inden servering hældes de ristede græskarkerner over. Serveres evt. med et stykke brød.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s