Galette med asparges og gedeost – klimakorrekt eller ej…

Skulle jeg være rigtig klimakorrekt og se på CO2-aftrykket, burde jeg naturligvis kaste mig over de sidste af de danske vintergrøntsager, men jeg savner virkelig forår på tallerkenen. Dermed er jeg ikke anderledes end alle andre, som har fine og korrekte intentioner, men den faktiske handling viser noget andet, om det så er lethed, økonomi eller som hos mig lige nu længslen efter friske grøntsager.

Nu starter sæsonen for danske asparges nemlig forhåbentlig snart, men indtil da må vi nøjes med de udenlandske – selv om jeg uden tvivl foretrækker danske eller til nød tyske, så må man pt noget længere væk. Jeg holder mig til asparges dyrket i Europa, på en eller anden måske ulogisk måde er det ikke helt så ukorrekt at købe spanske asparges sammenlignet med asparges importeret fra Langbortistan, fx Sydamerika…

At være klimavenlig er ikke helt enkelt

Ligesom med så meget andet er det at regne ud, hvad der er det mest fornuftige at købe klimamæssigt heller ikke helt enkelt, når det kommer til grøntsager. Det er klart nok bedre at spise det danske æble, man har plukket ude i haven eller fået fra en dansk æbleplantage, end det udenlandske, der er kommet langvejs fra. Men skal man købe de spanske tomater, der er fragtet hertil, eller de danske tomater dyrket i opvarmede drivhuse? Ja, de spanske tomater sætter faktisk et mindre fodaftryk end de danske, fordi opvarmning af drivhuse er CO2-mæssigt trækker massivt i den forkerte retning. Så i stedet for at spise salat med tomat og agurk hele året, burde man måske overveje at erstattet den med salat af hvidkål og gulerødder om vinteren.

Billedet kompliceres yderligere, for bruges der vand til vanding af afgrøderne, så har det også betydning i et større perspektiv, om afgrøden dyrkes et sted, hvor vand er en knap ressource – eller om det sker i Danmark, hvor vi i princippet har rigeligt med rent grundvand.

Ja, man kan blive helt bekymret over at skulle lave et måltid mad efter den svada. Men jeg køber stadig udenlandske asparges… bare de ikke er blevet fløjet til Danmark fra Peru eller andre steder a la Langbortistan.

Tærte på rekordtid, men så er den også uden form

En galette er en tærte bagt uden form. Så vidt jeg har kunnet google mig frem til, er den oprindeligt fransk, og jeg har også fået galette i Bretagne, men bare af en helt anden type end den her. I Bretagne er der i stedet tale om en boghvedepandekage med fyld.

Den galette, jeg har lavet her, er en mere rustik tærte, hvor kanterne er bøjet ind over fyldet med ujævne kanter og lavet på basis af grahamsmel. Den kan frembringes på rekordtid, nemlig 45 minutter fra start til slut. Ret genialt synes jeg. Her er den fyldt med gedeost og asparges, men jeg kan forestille mig meget andet, der ville gå godt sammen – hvad med sauteret, afdryppet spinat og røget laks eller tomater og rødløg. Det vigtigste er, at fyldet ikke bliver for fugtigt, og at fyldet også holdes meget enkelt for at fastholde det enkle og rustikke indtryk af galetten.

Passer til 2 personer

Tidsforbrug: 45 minutter – og er dermed en hurtig måde at lave tærte på.

Sværhedsgrad: normal

Ingredienser:

Dej:

 • 125 g grahamsmel
 • 100 g havregryn
 • 1 tsk salt
 • 1/2 dl rapsolie eller anden olie uden smage
 • 1 æg
 • 1/2 dl koldt vand

Fyld:

 • 1 bdt asparges
 • 1 rulle gedeost, evt fordelt på blød og fast udgave
 • 1 rødløg
 • Olivenolie
 • Salt, peber

Tilbehør: blandet salat efter eget valg

Dej: Bland de tørre dele. Tilsæt olie og rør den ud, derefter æg. Saml dejen med vandet, måske skal du ikke bruge det hele.

Pak den ind i husholdningsfolie og læg den i køleskabet, mens du forbereder fyldet.

Fyld: Knæk aspargesene, hvor det er naturligt. Smid den nederste del væk. Skær gedeost i skiver og rødløget i smalle både.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Rul dejen ud på et stykke bagepapir. Læg fyldet på den, der skal være ca. 4 cm fri kant. Dryp med olivenolie og krydr med salt og peber. Buk kanterne op, så fyldet ikke løber ud. Bages i ca. 20 minutter. Serveres med en god, blandet salat.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s