Klar til brunchbordet: koldthævede boller

Når nu man har inviteret til brunch og på sen ene side gerne vil servere nybagte boller, men på den anden side heller ikke vil stå op midt om natten for at gøre klar til dem, kan man gå to veje – enten vælge en lynopskrift, hvor de ikke kræver meget hævetid, men som så også skal spises lune fra ovnen, for ellers bliver de ofte ret kedelige – eller man kan vælge at lave koldthævet brød. Sidste weekend gik jeg den sidste vej og lavede de her koldthævede boller som en del af en brunch. Det smarte ved koldthævet brød er selvfølgelig først og fremmest, at arbejdet kan laves dagen før, men dernæst smager brødet også rigtig godt som følge af at have fået ro til at udvikle sig. Denne her dej slog jeg faktisk ned to gange dagen før, da den var ved at vokse ud over skålens kanter, og det tog den bestemt ikke skade af.

Og så kunne jeg og den skæggede snue en halv time længere 😉

Bollerne er i øvrigt fryseegnede. Jeg smed overskuddet efter brunchen i fryseren med det samme, og i dag røg et par stykker direkte i en kold ovn fra fryseren – de smager akkurat lige så godt som på den dag, hvor de blev bagt.

12 labre og sprøde boller

Tidsforbrug: dag 1 går der lidt tid med at røre dejen godt sammen. Dag 2 skal du sætte en god halv time af fra start, til bollerne kommer nybagte og velduftende ud af ovnen.

Sværhedsgrad: kræver ikke det store brødbagekørekort

Ingredienser:

  • 6,5 dl vand
  • 15 g gær
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk honning
  • 75 g hirseflager
  • 75 g hørfrø
  • 550 g hvedemel
  • Rapsolie eller vindruekerneolie

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, honning, hirseflager og hørfrø. Find elpiskeren frem (når nu man ikke har en foodprocessor) og monter dejkrogene. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, mens du pisker. Dejen skal blive glat og smidig, og du skal kunne se glutenstrengene i den. Når du synes, at nu er det nok, finder du en stor, ren skål frem, som du smører med lidt raps- eller vindriekerneolie. Hæld dejen heri og lad et par olieindsmurte hænder give dejen et kærligt strøg, inden du dækker den til med husholdningsfolie. Skålen skal være rigeligt stor, for dejen hæver ganske pænt trods en placering i køleskabet. Så hold også øje, og kommer den faretruende nær kanten af skålen, kan du sagtens slå dejen ned.

På dag 2 hælder du ganske forsigtigt dejen ud på et meldækket bord. Del den med en paletkniv eller lignende i 12 stykker. Undgå at røre for meget ved dem, men fold dem bare pænt sammen til boller og læg den på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i 10 minutter, mens ovnen når op på 250 grader varmluft. Bages i ca. 12-15 minutter. De skal lyde hule, når du banker dem under bunden. Lad dem køle let af og sæt dem så på brunchbordet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s