Hvem er Valentines for? Og en opskrift på speltotto med tigerrejer

Nu spørger jeg lige dumt: hvem er Valentines egentlig lavet for? Og nej, jeg hentyder ikke til blomster- og chokoladeforretningerne, men derimod til alle de forslag til lyserøde menuer, som jeg gennem de sidste år har set. For undskyld mig, men mon ikke mange – både mænd og kvinder – vil blive glade for et veltilberedt måltid mad, der serveres enkelt og let i en god stemning? I stedet har jeg set masser af Valentines menuer, der dels er præget af en sammensætning, som ville være en pigefrokost værdig, dels lægger op til adskillige timer i køkkenet (og hvem har så lige tid til det på en almindelig onsdag aften?).

Mit forslag til en Valentines middag er derfor ganske enkelt en risotto, eller det der ligner, med rejer. Enkelt og let. Desserten skal bare hives ud af fryseren, nemlig lidt is garneret med frisk frugt. Hey, denne her dag er jo ikke for madens skyld, for én gangs skyld – hvis den er noget, er den vel til for hinandens selskab og tosomhed.

Bonusinfo: I 1950erne forsøgt blomsterhandlere og guldsmede at indføre dagen i Danmark, det mislykkedes dog. Næste forsøg 40 år senere vakte mere genklang.

Bonusinfo nr 2: I Finland er Valentinsdag den næststørste tid for afsendelse af breve. Sådan helt fysiske breve!

Speltotto med tigerrejer

Jeg har lavet en meget enkel speltotto med tigerrejer. Du kan opgradere den med et skvæt hvidvin, hvis du har det, eller vælge jomfruhummerhaler i stedet for tigerrejerne. Som den er her, kan du købe ind på vejen hjem og stadig have en fin aften. Til speltottoen har jeg lavet en salat af hovedsalat, avocado, agurk, feta og granatæblekerner med en dressing af hvid balsamico og rapsolie.

Middag til to personer – naturligvis.

Tidsforbrug: 1/2 time

Sværhedsgrad: let

Ingredienser:

  • 125 g speltblanding – eller rigtige risottoris for et lyst og let udseende
  • 1/2 l grøntsagsbouillon
  • 170 g tigerrejer
  • 1/2 mango
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 bundt dild
  • 25 g revet parmesan
  • Et skvæt hvidvin, hvis du har det
  • Olivenolie
  • Salt, peber

Varm en lille gryde op med lidt olivenolie, svits speltkernerne heri et par minutter. Tilsæt grøntsagsbouillon lidt efter lidt og evt. lidt hvidvin til sidst, så kernerne når at suge væden til sig/den fordamper. Det tager ca 15-20 minutter, førend speltkernerne er møre. Der må godt være lidt bid tilbage.

Imens varmer du en pande med olivenolie godt op. Heri svitser du rejerne et minut, ikke mere for så bliver de seje. De lægges i et fad og dækkes til. Derefter sauteres mango og peberfrugt i tern.

Når speltkernerne er møre og væden opsuget, tilsættes revet parmesan. Vendes med rejer, mango og peberfrugt – samt hakket dild. Serveres med det samme med en skål salat.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s