Profiteroles – vandbakkelser – eller fastelavnsboller i en udgave for voksne

Kært barn har mange navne. Opskriften er den samme, det er blot fyldet, som varieres. Men da det snart er fastelavn, kan vi jo passende kalde det for fastelavnsboller.

Selve bollen eller vandbakkelsen har ikke har så meget smag i sig. Det betyder så, at den kan anvendes både i det søde og det salte køkken. Her i en udgave i det søde spektrum og måske mest for voksne, hvor vægten er lagt på, at fyldet skal give dem både sødme og friskhed, jeg valgte nemlig at fylde mine vandbakkelser med citronis og lemoncurd. Men man kan jo også lave en hindbærcreme, eller man kan gå den lette vej med en god marmelade og flødeskum og så kalde dem for “rigtige” fastelavnsboller. Alt efter temperament og lækkersult.

Opskriften lyder mere besværlig, end den er, for det handler bare om, at man holder tungen lige i munden og er opmærksom på, hvad man laver. Læg med andre ord mobiltelefonen væk, for afbrydelser dur altså ikke.

Resultatet er 15 små vandbakkelser (hellere små lækre hapsere, som man måske tager to af, end at man springer over, fordi man ikke tror, at man kan spise en hel af de store…)

Tidsforbrug: en lille times tid, heraf en halv time i ovnen

Sværhedsgrad: sådan medium – det er ikke svært, men kræver først og fremmest, at man har overblik, når dejen røres. Dernæst skal man kunne holde snitterne for sig selv, mens de er i ovnen, for den må under ingen omstændigheder åbnes, før de skal ud. I hvert fald ikke i de første 20 minutters bagetid, for så bliver det nogle flade vandbakkelser, du kan tage ud. Luften fiser simpelthen ud.

Derudover giver det pote at være nøjagtig med målene.

Ingredienser:

  • 80 g smør
  • 2 dl vand
  • 2 tsk sukker
  • 100 g hvedemel
  • 3 æg

Fyld: citronis og lemoncurd

Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn og læg bagepapir på en bageplade. Find desuden følgende redskaber frem: en sprøjtepose med stor tylle, et piskeris og en grydeske.

Vej melet af. Så er du klar.

Hæld nu smør, vand og sukker i en kasserolle. Varm det op til kogende, så det blandes godt sammen. Tilsæt hvedemelet på én gang og pisk det rigtig godt sammen med resten. Det skal blive en blank, sammenhængende dej. Tag kasserollen af varmen og lad den afkøle et minut. Pisk derefter æggene i et ad gangen og pisk rigtig godt imellem hvert æg. Dejen skal hænge sammen igen hver gang. Sæt kasserollen tilbage på medium varme og rør den sammen med grydeskeen, så den bliver blank og lækker. Rør, rør, rør – du skal røre længere tid, end du tror. Når du er øm i armene, er den færdig. Må ikke koge…

Hæld dejen op i sprøjteposen og lav ca. 15 kugler af bordtennisbold størrelse. Sæt pladen i ovnen ved 200 grader. Her skal de bage i ca. 1/2 time, måske lidt kortere, og du må IKKE åbne ovnlågen, førend de er lysebrune og færdigbagte. Så er du sikker på, at de ikke falder sammen, når du tager dem ud.

Flæk dem, hvis der skal is i, og fyld dem hver med en kugle is. Ellers kan du fylde en sprøjtepose med creme og fylde ind i vandbakkelsen gennem et hul i bunden. Næ, ingen sagde, at det var nemt…

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.