La grande Finale: Brownie med brombæris og appelsinmousse

Finalen til min tøsefrokost/fødselsdag i november var en brownie med brombæris, appelsinmousse og appelsinsirup. Brownien var på en basis af mælkechokolade, mørk chokolade og uartige mængder smør – plus nogle brombær. Isen var min vanlige is med brombær, mens appelsinmousse også kunne bruges som fromage – jeg har i hvert fald ikke helt kunnet regne ud, hvad forskellen er…. og endelig var appelsinsiruppen appelsinsaft, der simrede sammen med sukker og blev reduceret til en sirupslignende substans smagt til med lakrids. Til sammen sødt og let syrligt, intens smag kombineret med mere underspillede indslag.

Passer til 10 tøser af den bedste slags

Tidsforbrug: det er simpelthen en smart dessert, for den kan forberedes på forhånd, fx dagen før, og skal bare anrettes ved servering. Brownien koster inklusive bagetid 1 1/2 time, heraf tilbringer den 50 minutter i ovnen. Isen tager 1/2 time at forberede og 4-5 timer i fryseren. Og endelig tager appelsinmousse en lille time i forberedelse, her kan du lave appelsinsiruppen samtidig, og så skal moussen i køleskabet i minimum 4 timer, men gerne natten over. Hvor meget af det her, du vil lave samtidig, er helt op til dig, dine evner til at jonglere med mange skåle og dermed også antallet af tilgængelige skåle i dine køkkenskabe…

Sværhedsgrad: Arh, hver for sig er det ikke så svært, heller ikke at anrette til sidst, men der er en del elementer at holde styr på.

Brownie med to slags chokolade og brombær

Ingredienser:

  • 200 g smør
  • 100 g mælkechokolade
  • 100 g mørk chokolade
  • 3 æg
  • 175 g sukker
  • 125 g mel
  • 1/4 tsk salt
  • 1 øko lime, reven skal af
  • 100 g brombær, evt. frosne
  • 25 g pistaciekerner, gerne saltede

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag en springform ca. 24 cm i diameter og læg bagepapir i bunden. Smør den med lidt olie eller smør.

Hak chokoladen groft, mens smørret smelter i en kasserolle ved svag varme. Tag kasserollen af varmen og rør den hakkede chokolade i. Chokoladen smelter sammen med smørret.

Pisk æg med sukker til en skummende konsistens, tilsæt mel, limeskal og salt. Tilsæt chokolade-smørblandingen og rør rundt. Hældes i den smurte springform. Hak pistaciekernerne groft. Hvis de ikke er saltede, skal de lige have et vrid salt. Drys dem over kagen sammen med brombær. Bages ved 180 grader varmluft i ca. 50 minutter.

Brombæris

Ingredienser:

  • 200 g brombær
  • 50 g sukker
  • 2 spsk Licor 43
  • Saft af 1/2 citron
  • 2 æggehvider
  • 2 æggeblommer
  • 1 + 3 spsk sukker
  • 3 dl flødefraiche

Start med at klargøre brombærrene: Hæld brombær i en kasserolle sammen med sukker og giv det et hurtigt opkog, så sukkeret opløses. Blend det med en stavblender og tilsæt citronsaft. Der må gerne være lidt substans i dem, så blend det ikke helt glat. Lad det køle af i køleskabet, mens du tilbereder isen.

Pisk æggehviderne helt stive, tilsæt så 1 spsk sukker og pisk endnu et minuts tid.

I en anden skål piskes flødefraiche til skum.

Og i en tredie skål piskes æggeblommer og 3 spsk sukker helt hvidt, det kræver lidt tålmodighed. Æggesnapsen tilsættes Licor 43 samt den afkølede brombærmasse. Herefter vendes først den piskede flødefraiche i og derefter de stiftpiskede æggehvider – begge dele med let hånd, så luften i isen bevares. Hældes i beholdere og fryses i mindst fire timer.

Appelsinmousse

Ingredienser:

  • 4 blade husblas
  • 2 appelsiner
  • 1 vaniljestang
  • 100 g sukker
  • 1/2 l piskefløde

Husblas lægges i iskoldt vand i ca. 1/2 time. Imens deles vaniljestangen, og vaniljen skrabes ud og blandes med 1 spsk af sukkeret til vaniljesukker, der koges sammen med saft og revet skal af appelsinerne og resten af sukkeret til en appelsinsirup. Tages af varmen. Piskefløden piskes til let flødeskum.

Tryk husblas fri af vand og kom det op i den varme appelsinsirup, rør hurtigt rundt, så husblassen opløses helt. Kom ca 1/3 af flødeskummet op i appelsinsiruppen, rør rundt og kom blandingen over i resten af flødeskummet. Vendes let rundt og hældes i passende beholder. Skal i køleskabet i mindst fire timer, men gerne længere – natten over er fint.

Appelsinsirup med lakrids

Ingredienser:

  • 1 appelsin
  • 50 g sukker
  • 1 tsk lakridspulver

Saft af appelsinen koges sammen med sukker, indtil det er reduceret til ca. halvdelen. Bland lakridspulver i og afkøl indtil servering.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s