Æbletærte med masser af blandede nødder

Lillejuleaften tilskriver traditionen her i huset, at vi fejrer en god vens fødselsdag. Og uden den sammenkomst tror jeg simpelthen ikke, at det kan blive jul, i hvert fald ikke sådan rigtig jul, hos den skæggede og mig.

Hvert år lillejuleaften mødes vi med ham, hans familie og venner til nogle timer sammen over et glas vin og lidt ost. Det er megahyggeligt og også lidt sjovt, for det er faktisk den eneste gang i løbet af året, hvor vi ses – og der kan derfor være sket rigtig meget, som vi lige skal have styr på.

Som en del af fødselsdagsgaven lavede jeg i år en luksusudgave af en æbletærte med masser af blandede nødder til traktementet. Den faldt i god jord, så opskriften følger her.

1 stk passende til en tærteform på 24-26 cm, dvs. 6-8 personer

Tidsforbrug: mørdejen har godt af at hvile en halv time, evt. natten over. Bagetiden er i alt 40 minutter. Så i alt omkring et par timer.

Sværhedsgrad: nok nærmest medium

Ingredienser:

Mørdej:

  • 150 g hvedemel
  • 75 g sukker
  • 85 g smør
  • 2 spsk vand

Fyld:

  • 75 g smør
  • 125 g blandede nødder – mandler, hasselnødder og valnødder
  • 4 spsk sukker
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 spsk flødefraiche, piskefløde eller evt. mælk
  • 2-3 flotte og velsmagende danske æbler

Start med mørdejen: Hæld melet i en skål sammen med sukkeret. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i mel og sukker, så det smuldrer helt. Saml dejen med en anelse vand. Pak dejen i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i mindst en halv time.

Tænd for ovnen på 180 grader varmluft. Rul dejen ud, så den passer til en tærteform ca 24-26 cm i diameter. Forbag bunden i 15 minutter. Imens forberedes fyldet: hak nødderne groft. Hæld alle ingredienser undtagen æblerne i en kasserolle. Lad det koge sammen ved middel varme. Skær æblerne i smalle både. Tag den forbagte tærtebund ud af ovnen, fordel æblebådene på den og hæld nøddemassen ovenpå. Bages ved 180 grader varmluft i yderligere ca. 20-25 minutter.

Serveres med pisket flødefraiche, creme fraiche eller flødeskum.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s