17. december: sødt og sprødt til jul – pebernøddebagermesterens favoritter

Min mor lavede altid pebernødder og helt ærligt af meget varierende smag. Nogle år med meget peber, andre med mindre og mere spiseligt. Men min far – og hunden – spiste dem altid med en vis udtrykt begejstring.

De her pebernødder har efter min mening en god krydret smag, uden at man får lyst til at tømme den nærmeste vandkande. Og så er de pærelette, hvilket tæller i min bog. Endelig kan dejen fryses ned, så man kan lave dem lidt ad gangen, så der altid er friske pebernødder.

Jeg har bagt dem i flere omgange og kan helt sikkert sige god for nedfrysning af dejen – det smages slet, slet ikke. De første blev lavet i traditionel pebernøddefacon, de næste blev med stor og uvurderlig hjælp fra E. på otte år til de fineste peberkager i mange faconer.

Antal: mange, mindst 4 pladefulde

Tidsforbrug: 1/2 time til at bikse dejen sammen, en dags hviletid, bagetid afhænger af antallet af plader, man ønsker at bage.

Sværhedsgrad: oplagt at bage sammen med børn og barnlige sjæle. Lette med andre ord.

Ingredienser:

  • 125 g smør
  • 200 g mørk sirup
  • 150 g brun farin
  • Revet skal af 1/2 citron, af den økologiske eller i hvert fald ikke-sprøjtede slags
  • 1/2 tsk stødt sort peber, gerne friskkværnet og intenst
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk lakridspulver
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk natron
  • 1 æg
  • 500 g hvedemel

Pynt: kan evt. pyntes med glasur af flormelis og lidt vand.

Bland smør, sirup, brun farin og revet citronskal i en kasserolle og lad det koge sammen. Lad det afkøle lidt. Imens blandes mel, krydderier og natron i en skål. Hæld smørblandingen op heri og rør dejen sammen. Tilsæt ægget og rør igen, indtil dejen er fint sammenhængende. Sæt dejen på køl i mindst et par timer, men gerne i flere dage. Dejen kan også fint fryses.

Når du er klar til at bage, tændes først for ovnen på 180 grader varmluft. Nu kan du enten lave traditionelle pebernødder ved at rulle dejen ud i lange stænger af fingertykkelse og skære i passende stykker – eller du kan rulle dejen ud i ca. 2-3 mm tykkelse og udstikke kager. Begge dele skal bages i ca. 5-10 minutter afhængig af facon. Og begge dele kan pyntes efter ønske og fantasi.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s