15. december: sødt og sprødt til jul – julekringle til adventssøndagskaffen

Hermed et forslag til weekendens søde indslag – måske når der kommer gæster til en kop kaffe…

Det kan godt lyde lidt omstændigt at lave kringle, men denne her udmærker sig på to punkter. For det første kan den forberedes dagen før, lægges helt sammen inklusive fyld og placeres på et stykke bagepapir og opbevares i køleskab til dagen efter. Det er smart, hvis man skal have den med på arbejde eller vil bruge den som en del af en brunch. For hvem gider stå op megatidligt for at røre dej sammen… Man kan også sagtens bage den helt færdig dagen før og så bare lune den, ligesom den også kan tåle en tur i fryseren i bagt tilstand for at blive tøet op og lunet senere.

For det andet er den nem at lave. Den kræver kun lidt arbejde med at rulle ud igen-igen, men dejen er nem at have med at gøre. Husk blot på, at den skal have nok mel til at kunne arbejdes med, men ikke for meget.

Passer til ca. 8 personer

Tidsforbrug: 1 1/2 time

Sværhedsgrad: relativ enkel at gå til

Ingredienser:

  • 1 dl kold mælk
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 æg
  • 50 g gær
  • 250-300 g hvedemel
  • 175 g smør

Fyld:

  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 50 g mandler
  • 50 g tørrede tranebær
  • Revet skal af 1 appelsin

Pynt:

Pensles med sammenpisket æg og drysses med sukker

Klargør først mandlerne – de skal smuttes og hakkes.

Rør derefter gær ud i mælken, tilsæt salt, sukker, kardemomme og lidt efter lidt 170 g hvedemel. Resten af melet bruger du, når du ruller dejen ud. Rul dejen ud til en firkant på ca. 20 x 40 cm. Skær smørret i tynde, tynde skiver og fordel det på 2/3 af dejen. Fold dejen sammen i tre lag, start med den del uden smør. Form derefter dejen i tre dele igen, men på den anden led. Rul dejen ud til en ny firkant, ca 20 x 40 cm. Gentag foldning og udrulning i alt tre gange, men uden smør. Rul til sidst dejen ud i en lang strimmel på ca 15 cm bredde og 1/2 cm høj.

Rør fyldet sammen – start med at piske smør og sukker, rør de hakkede mandler, revet appelsinskal og tranebær i. Læg fyldet på midten af dejen og fold siderne ind over. Luk godt til. Form dejen til en kringle og læg den på en bageplade med bagepapir. Hæves tildækket i ca. 20 minutter, imens ovnen varmer op til 190 grader varmluft.

Bages ved 190 grader varmluft i ca. 20 minutter.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s